8 listopada 2021 roku w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Zdrowego Śniadania. Zarówno uczniowie jak i nauczyciele dołączyli do tej akcji. W tym dniu wychowawcy z uczniami z klas 0-III zorganizowali wspólne śniadanie. Dzięki dużej różnorodności i pomysłowości na stołach było kolorowo, a przede wszystkim zdrowo. Dzieci wraz z wychowawcami przygotowali z przyniesionych z domu produktów zdrowe potrawy, które później przy estetycznie nakrytych stołach skonsumowali z apetytem. Na stołach znajdowały się kolorowe kanapki, szaszłyki, a wszystko pięknie przystrojone i udekorowane, gdyż dzieci wykazały się ogromną inwencją twórczą i zaangażowaniem.
Przygotowanie i konsumpcja zdrowych przekąsek była poprzedzona pogadanką na temat zdrowego odżywiania oraz filmem pt. "Wiem co jem", pracą plastyczną "Zdrowy talerz", a także zadaniami związanymi ze zdrowym odżywianiem. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni śniadanie w codziennej diecie oraz co powinniśmy jeść, żeby było wartościowe. To także doskonały moment, by zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe – zaczynając każdy dzień od zdrowego posiłku. Dobrze skomponowany poranny posiłek spowoduje, że w dalszej części dnia łatwiej nam będzie przestrzegać odpowiedniej, pełnowartościowej diety. Śniadanie, podobnie jak cały jadłospis, powinno być urozmaicone, by dostarczać jak najwięcej różnorodnych składników odżywczych z różnych grup produktów spożywczych. Brak czasu nie powinien być wymówką, ponieważ przygotowanie śniadania jest łatwiejsze niż nam się wydaje. Rano cenimy każdą minutę. Dlatego, aby nie zrezygnować ze śniadania, a jednocześnie zadbać, by znalazły się w nim pełnowartościowe produkty, dobrze sięgnąć po płatki zbożowe, które stanową świetną bazę do wielu pysznych, pełnowartościowych posiłków. Wystarczy, że zalejemy je mlekiem lub jogurtem i dołożymy ulubione dodatki: świeże lub suszone owoce, orzechy czy syrop klonowy. Dzięki udziałowi w akcji Dzień Zdrowego Śniadania wychowawcy zrealizowali kluczowe cele dydaktyczne i wychowawcze. Dzieci zdobyły wiedzę na temat zdrowego odżywiania, higieny przyrządzania i spożywania posiłków oraz estetyki dekorowania i nakrywania stołu. Dodatkowym elementem wychowawczym była integracja i współdziałanie dzieci.